Welcome to my world. Be nice here. Thank you. +Follow | Dashboard
Fruity Pie
Diary ~~ Mustache ~~ Friends ~~ FamilySedih :'(
Monday, 4 July 2011 | 0 comments
Asyik sedih jer…apa la…if life is meant to be happy…just enjoy your life….enjoy life tak semestinya gelak kah..kah..kah.. enjoy juga tak semestinya sengeh sehingga nampak kesemua barisan gigi, dan enjoy juga bukanlah bermakna anda senyum nyum..nyum sepanjang hari. tapi enjoy itu letaknya di sini..di sini…haaa di sini….dihati….sedangkan hati pula adalah daerah yang paaaaaling sulit…itu kata kopratasa lah….saya ngangguk je…..tapi betol lah tu, makna enjoy dalam hidup ialah bila Allah anugerahkan ketenangan pada hati. Ketenangan atau sakinah adalah sesuatu yang tidak mampu kita ciptakan, kerana ia adalah anugerah dari Allah. Sehebat atau sekaya mana pun manusia, mereka pasti tidak mampu untuk mencipta mahu pun mengusahakan sakinah….jesteru ianya adalah pemberian Allah kepada sesiapa yang dikehendakiNya. Maka kita hendaklah meminta dan berdoa semoga Allah menurunkan ketenangan yakni sakinah kepada kita semua. Sakinah paling sukar dikecapi terutama ketika kita diuji dengan kesakitan, kekecewaan, kesedihan mahupun segala macam lagi permasalahan yang mengganggu fikiran.
Dr. NeoRantisi menghantar email kepada saya tentang ‘kita bertanya, Al-Quran menjawab’ subhanallah, nyatalah sungguh indah segala penawar dari farmasi Ilahi…saya gembira dengan emailnya kali ini yang berkisar tentang ujian drpd Allah S.W.T. Seringkali manusia itu diuji, kadang-kadang mereka redha, kadang-kadang mereka kecewa dan tak dapat menerimanya…pedihnya sesuatu ujian, hanya yang mengalaminya yang lebih memahaminya.
Maka namanya manusia, mereka takkan pernah sunyi dari diuji tuhan.Beruntunglah sesiapa yang mencari-cari tuhannya, ketika diri terasa sarat diuji. Ujian Allah itu secara umumnya terdapat dlm dua bentuk. Yang pertama dalam bentuk kesusahah, kesedihan, kesakitan dan kekecewaan. Manakala bentuk kedua pula ialah seperti kesenangan, kegembiraan, kekayaan, dan kelapangan. Sebenarnya ujian dalam bentuk kedua inilah yg lebih sukar kerana manusia amat susah untuk sedar bila diuji dgn kesenangan dan kegembiraan, berbanding kesusahan. Keinsafan sering datang mengetuk pintu hati ketika manusia dilanda kesukaran, tetapi lebih payah untuk merasa bersyukur bila mendapat kesenangan dan keseronokan.
Biasanya bila kita duji, kita akan banyak tertanya-tanya sendiri …tidak bolehkah segalanya berlaku mengikut kehendak hati ?? mengapa seharusnya begitu, tidak pula begini ?? Namun sebenarnya, setiap persoalan yang timbul dlm fikiran kita itu, dah pun Allah tahu sejak azali lagi, dan Dia yang Maha Mengetahui dan lagi Maha Mengasihani telah merakamkan jawapan bagi soalan-soalan itu di dalam Al-Quranulkareem. Berikut antara persoalan yang sering bermain dalam fikiran kita dan Allah menjawab di dalam Al-Qurannya .


Older Post | Newer Post